top of page

Voor de leerkracht

Inleiding:

Deze webkwestie is ontworpen in opdracht voor de module ‘Krachtige, multimediale leeromgeving’. De lerares die ons hierin begeleidt, is Lizette de Man van Iselinge Hogeschool te Doetinchem.

Het onderwerp van deze webkwestie is mediawijs worden op het gebied van YouTube en vloggen. De leerlingen maken in totaal zes opdrachten. De eerste vijf opdrachten zijn nodig om opdracht 6, de eindopdracht, te kunnen maken. Deze opdrachten worden zowel digitaal, als in knutselvorm gemaakt. In onderstaande tabel is, naast het onderwerp en titel van de webkwestie, te zien voor welk schooltype en welke groep/klas deze webkwestie geschikt is, bij welke vakgebieden de webkwestie aansluit, hoe groot de groepjes moeten zijn, hoeveel tijd nodig is om de webkwestie uit te voeren, welke opbrengst de webkwestie levert en welke extra materialen nodig zijn voor het uitvoeren.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Leerlingen en vakgebied

De doelgroep van deze webkwestie zijn leerlingen uit groep 5 en 6 van het primair onderwijs. Bij het doorlopen van de opdrachten krijgen de leerlingen naast mediawijsheid, ook te maken met taalonderwijs en computervaardigheden.

De webkwestie is ontworpen is aan de hand van de interesses van de leerlingen er vanuit gegaan dat zij allemaal in het dagelijks leven in contact komen met YouTube. We leven immers in een wereld waarin de sociale media een grote rol speelt in ons dagelijks leven. Deze webkwestie heeft het doel om de leerlingen mediawijzer te maken op het gebied van YouTube en vloggen: wat zet jij wel, of niet op YouTube? Welk gedeelte van je leven laat je wel terugkomen in je vlog?

Verder is het belangrijk dat de leerlingen beschikken over een aantal basisvaardigheden als het gaat om het omgaan met de computer. Denk hierbij aan het gebruik van internet, webformulieren invullen.

 

Opdrachten

In deze webkwestie maken de leerlingen in totaal 6 opdrachten: 5 opdrachten die nodig zijn om opdracht 6, de eindopdracht, te kunnen maken.

Opdracht 1: Bij opdracht 1 maken de leerlingen een quiz over YouTube. Deze quiz is bedoeld om de voorkennis op te halen bij de leerlingen.

Opdracht 2: Bij opdracht 2 bekijken de leerlingen een aantal (bekende) vlogs. Over deze fragmenten beantwoorden zij enkele vragen. Deze vragen zullen gaan over of het verstandig is om bepaalde situaties wel, of niet, in een vlog te stoppen. Hierdoor worden de leerlingen bewust van wat wel, en niet, in een vlog gezet kan worden.

Opdracht 3: In opdracht 3 worden de antwoorden van de quiz aan de hand van informatie toegelicht. Naast de vragen van de quiz komen ook de onderwerpen carrière en geld aan bod. Verder gaan de leerlingen een mind-map maken van de informatie die in deze opdracht voorbij is gekomen.

Opdracht 4: Bij opdracht 4 maken de leerlingen een opzet voor een vlog die ze zelf gaan maken. De leerlingen kiezen een onderwerp en kunnen eventueel gebruik maken van de zoekmachine google via hun laptop/tablet.

Opdracht 5: Als de groepjes een onderwerp bedacht hebben, gaan ze een script maken voor hun vlog. Dit script verwerken zij in een poster. In deze poster geven de leerlingen de gevonden informatie over hun onderwerp en de bedachte handelingen van opdracht 4 weer. Bij het maken van de poster mogen de leerlingen gebruik maken van verschillende kleuren papier, stiften, scharen en plaatjes van internet.

Opdracht 6 - Eindopdracht: Bij opdracht 6 gaan de leerlingen het gekozen onderwerp en script gebruiken om een vlog te maken. Deze vlog wordt gefilmd door de leerkracht. Hij laat de groepjes één voor één bij zich komen.

 

Beoordeling

De leerlingen worden op elke opdracht beoordeeld aan de hand van het beoordelingsmodel. Als de leerlingen aan alle beoordelingscriteria voldoen, krijgen zij een ‘YouTube-Diploma’. Hieronder zijn de beoordelingscriteria per opdracht weergegeven in een tabel:

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Leerpunten

Onder dit kopje wordt beschreven wat de leerlingen geleerd hebben wanneer zij de webkwestie hebben afgerond:

  • De leerlingen hebben aan de hand van voorbeeld vlogs geconcludeerd wat wel, of niet, thuishoort in een vlog.

  • De leerlingen leren dat het moeilijk is om een bekende vlogger te worden en dat hier allerlei handelingen voor gedaan moeten worden.

  • De leerlingen hebben aan het einde van de webkwestie een mediawijze vlog gemaakt over een onderwerp naar keuze.

  • De leerlingen ontwikkelen samenwerkingsvaardigheden door te overleggen en het nemen van beslissingen waar iedereen zich fijn bij voelt.

 

Aandachtspunten

Het is verstandig om de laptops (opgeladen) klaar te leggen en de site van de webkwestie alvast op te starten. Wanneer de leerkracht klaar is met het uitleggen van de opdracht kunnen de leerlingen ook gelijk van start gaan.

Verder is het handig om leerlingen met dezelfde interesses in te delen in het zelfde groepje. Dit zorgt er voor dat de leerlingen makkelijker tot een onderwerp komen (opdracht 4).

Voor opdracht 5 is het verstandig om de extra materialen (zie tabel) klaar te leggen op een centrale plek in de klas. De leerlingen kunnen makkelijk bij de materialen en hoeven niet constant de klas in en uit te lopen om spullen te halen.

Wanneer de groepjes het script af hebben, is het verstandig om de groepjes één voor één langs de leerkracht te laten komen. De leerkracht neemt, in een aparte ruimte, hun vlog op. Hierdoor voorkom je als leerkracht dat de leerlingen onserieus omgaan met de camera.

 

Webkwestie-auteurs

Bas Oonk            -     bas.oonk@iselinge.nl

Bram Oonk         -     bram.oonk@iselinge.nl

Marlies Baks      -     marlies.baks@iselinge.nl

 

Bronvermelding

Op de pagina 'informatiebronnen' kunnen de leerlingen extra informatie vinden die zij nodig hebben bij het maken van de opdrachten. Op deze pagina staan een aantal zoekmachines en twee artikelen over 'Hoe maak ik een poster?' en 'Hoe maak ik een mindmap?'

 

​

bottom of page